Hyggelige gratulasjoner ble til forbannelse

Av Mahira Karim, journalist og samfunnsdebattant

For en måned siden ønsket Høyre til lykke med ramadan til muslimer i Norge på Facebook-siden deres. Det som skulle være en hyggelig melding til muslimske følgere, ble mareritt for Høyre, skrev Dagbladet.  I kommentarfeltet strømmet det i ett med hatkommentarer rettet mot muslimer.

«Lykke til med hva?? Sprenge noen i lufta?» og «Å gratulere tilhengere av den Totalitære Krigs Ideologien Islam, som ønsker å utrydde alle oss i den Siviliserte Vest-verden …» var to av kommentarene som ble slettet av Høyre like etter at de ble publisert. Andre står der fortsatt, offentlig med fult navn og bilde. De mindre hatefulle kommentarene lyder slik: «skam dere», «er det her en spøk??» og «flertall ønsker ikke islam og de verdier de står for her i landet».

Høyres Eid-hilsen på Facbeook

Tirsdag 4 juni, én måned senere, fortsetter de negative kommentarene, men denne gangen i et nytt innlegg der Høyre gratulerer muslimer og skriver «Eid Mubarak». Kommentarene lyder slik: «islam tar snart over styringa over dette landet …», «så patetisk», «Har det klikket nå helt for hele partiet», og «Tror dere virkelig på eventyret om at muslimer vil integrere seg i ett samfunn for alt de er imot: likestilling, ytringsfrihet, demokrati og fri religionsutøvelse uansett religion …?»

Det som skulle være hyggelige gratulasjoner ble til hav av forbannelser over norske-muslimer.

Norge er blant verdens ti mest islamske land

Det er trist å være vitne til at mine naboer og landsmenn har sterke fordommer mot muslimer som meg. Enda tristere er det at det kommer av begrenset kjennskap til islam og norske muslimer. At «islam» og «muslimer» også under en hellig måned blir satt på lik linje med terrorister og motstandere av ytringsfrihet, demokrati og religionsfrihet gjør vondt. I hvert fall når det ikke er tilfelle.

For å sette det i perspektiv, for deg som fordømmer islam og muslimer, visste du at Norge er blant verdens 10 mest islamske land? Ja, kanskje er det ironisk, men det er også sant. En studie viser at ko­­ranens lære er bedre representert i vestlige land som Irland, Danmark, New Zealand og Norge enn muslimske land som Saudi-Arabia og Iran.

Muslimske land følger ikke islam. Faktisk er de urettferdige, korrupte og langt fra det som kan bli ansett på som «islamsk».

Studiet bekrefter at landene er «islamske» når et land har gode og velfungerende institusjoner, når samfunnet er basert på økonomisk og politisk frihet, og når samfunnet er organisert på en måte som fremmer økonomisk vekst. Landet må også ha rettferdighet og religionsfrihet. Dette er islam ifølge Koranen og som også kommer fram i studiet.

Altså er Norge mer islamsk enn muslimske land. Det betyr at likestilling, ytringsfrihet, demokrati og religionsfrihet også tilhører islam. Det betyr også at terror, urettferdighet og tvang ikke tilhører islam. Norske og islamske verdier er mer forente enn de fleste tror.

Fordommer og trakassering mot muslimer

I den mye omtalte og siterte undersøkelsen utført av Holocaust-senteret i 2017, kommer det fram at 34 prosent av nordmenn er preget av fordommer mot muslimer. Ti prosent mener at trakassering og vold mot muslimer kan forsvares på grunn av nylige terrorangrep.

Jeg skjønner frykten. Jeg føler på den selv etter hvert eneste terrorangrep. Men jeg, som alle andre muslimer, føler også på en annen frykt i tillegg. Frykten om økte fordommer og hat mot muslimer. Det blir nesten en følelse av håpløshet fordi vi vet at det vil bli vanskelig å fjerne disse likhetstegnene mellom terrorister og muslimer når de først har grodd i tankene hos folk.

En reell grunn for frykten kan i første omgang bekreftes ved å trekke blikket mot kommentarfeltene på Facebook-siden til Høyre.

Ramadan er inkluderende og varm

Jeg kan ikke si det nok, men jeg sier det igjen – jeg er en muslim, en norsk muslim, men ingen terrorist. Det er heller ikke de 200.000 norske muslimene i Norge. Vi er heller ikke imot de norske verdiene, verken likestilling, ytringsfrihet, demokrati eller religionsfrihet. Å bli satt i samme kategori som terrorister eller motstandere av norske verdier når Høyre gratulerer norske muslimer med Ramadan og Eid er både bekymrende og sårende.

Ramadan er en hellig måned for muslimer med formål om å avstå fra mat og drikke. Den skal være fredfull og brubyggende. Fasten skal ikke bare være fysisk, men også moralsk og åndelig. Det er en vakker måned der muslimer rundt om i verden faster sammen, og bortviser det som gir grunnlag for umoral og onde gjerninger. Den er inkluderende og full av varme.

La oss ikke polariseres, Ikke gjennom Facebook-kommentarer, ikke i samtaler og ikke i norske gater. Vi er norske alle sammen. Uansett hvilken religion, har vi like verdier og kjærlighet for landet. Norske muslimer feirer eid hele denne uken – og med det håper jeg at vi kan bygge bruer istedenfor å brenne de vi allerede har. Eid Mubarak!

Innlegget ble først publisert i dt.no