Bønne- og fastetider

Er det nødvendig å følge solen når det gjelder faste i Norge?

Hadde ikke Allah forutsett denne utfordringen?

Hvor lenge skal man faste på ulike steder i Norge? 

Vi i Ahmadiyya Muslim Jama’at har faste tidspunkter for bønn og faste om sommeren. Grunnen er simpelthen at vår forståelse av islam kun pålegger oss å følge solen så lenge vi befinner oss på steder i verden som har normale dager, altså steder hvor alle bønnetidene inntreffer. Bare fordi vi har solnedgang og soloppgang i Norge sør for polarsirkelen om sommeren, betyr det ikke at alle bønnetidene inntreffer av den grunn.

Isha-bønnen skal for eksempel bes når det blir helt mørkt. Til og med i Sør-Norge er det flere dager om sommeren når det aldri blir helt mørkt. Med andre ord er det ingen isha-tid. Og når det ikke er noen isha-tid, altså når det aldri blir helt mørkt, kan fajr-tiden heller ikke beregnes, da den starter fra og med morgengry, altså fra og med tidspunktet det begynner å bli lyst på himmelen etter en mørk natt.

وَكُلُوا وَاشْرَبُوا حَتَّى يَتَبَيَّنَ لَكُمُ الْخَيْطُ الْأَبْيَضُ مِنَ الْخَيْطِ الْأَسْوَدِ مِنَ الْفَجْرِ

«…og spis og drikk inntil morgenrødens hvite tråd kan skjelnes fra den svarte tråd…»

-Koranen 2:188

Ingen isha-tid betyr heller ingen tid for tahajjud-bønn eller søvn. Ifølge Koranen 73:21 pleide Profeten ﷺ å be tahajjud alt fra 2/3 til 1/3 av natten. Det er ikke mulig for oss å følge hans sedvane i Norge om sommeren med mindre vi fastsetter bønne- og fastetider om sommeren.

Visste ikke Gud og hans profet om denne utfordringen?
Spørsmålet om lange dager har allerede blitt besvart av Profeten Muhammad ﷺ for 1400 år siden. Da han fortalte en gruppe muslimer om Dajjal(antikrist) spurte de ham:

قُلْنَا وَمَا لَبْثُهُ فِي الْأَرْضِ قَالَ أَرْبَعُونَ يَوْمًا يَوْمٌ كَسَنَةٍ وَيَوْمٌ كَشَهْرٍ وَيَوْمٌ كَجُمُعَةٍ وَسَائِرُ أَيَّامِهِ كَأَيَّامِكُمْ فَقُلْنَا يَا رَسُولَ اللَّهِ هَذَا الْيَوْمُ الَّذِي كَسَنَةٍ أَتَكْفِينَا فِيهِ صَلَاةُ يَوْمٍ وَلَيْلَةٍ قَالَ لَا اقْدُرُوا لَهُ قَدْرَهُ

سنن أبي داود ، باب خروج الدجال

Vi spurte ham: «Hvor lenge vil han være på jorden?» Han svarte: «40 dager. En dag som et år, en dag som en måned, en dag som en uke, og resten av dagene hans (eller, på tross av at alle dagene hans) er som dagene deres.» Så spurte vi: «Allahs sendebud! Den dagen som er som et år, holder det for oss med en dag og natts bønn i den?» Han svarte: «Nei, fastsett (eller beregn tiden) for det».

-Abu Dawood

Å gjøre egne beregninger og deretter fastsette tidspunktene for bønn og faste, er etter vår forståelse, helt i tråd med Profetens ﷺ lære. Dermed har vi i AMJ, med godkjenning kalifen, bestemt oss for å faste fra klokken 3:30 til 21:30 om sommeren, uavhengig av hvilken tilstand solen er i.

Fra før av har vi fastsatt fajr-tiden til 90 minutter før soloppgang. Dette også fordi det aldri blir helt mørkt på de lengste sommerdagene. Og til og med de dagene det blir helt mørkt, er det for så kort tid at man ikke rekker å be isha, sove, våkne og så be tahajjud-bønnen også.

Ramadan-kalender for Oslo-området 2021

Hvor lenge skal man faste?
Skal man faste i 23 timer, bare fordi sola går ned en liten stund i det området man bor i? I løpet av natten skal man rekke å åpne fasten, be maghrib og isha, muligens be tarawih, sove, våkne, be tahajjud og til og med spise litt før fasten begynner. Toalettbesøk og andre naturlige gjøremål kommer i tillegg. Det er logisk å sette av tilstrekkelig tid til alle disse gjøremålene. Da vi i den norske Ahmadiyya-menigheten la fram situasjon for kalifen og foreslo en tidstabell med 18-timers faste, godkjente han den.

Når og hvor gjelder 18-timersregelen?

Attentimersregelen gjelder fra og med dagen fasten blir lengre enn 18 timer ifølge soltidene, når fajr-tiden er fastsatt til 90 minutter før soloppgang. I Oslo-området, for eksempel, der soloppgang er cirka 5:01  rundt 7. mai, det vil si at fajr er fra og med 3:30, og der solnedgang er 21:28, så blir dette nesten 18 timer faste. Derfor har vi bestemt at 18-timersregelen gjelder i Oslo-området fra og med da.

Bønn- og fastetider for hele året i Oslo. Foto: Basharat Ahmad

I Kristiansand, som er lenger  sør, er dagene kortere om sommeren enn i Oslo. Derfor må man vente noen dager ekstra før man kan gå over til å følge 18-timersregelen.  Alle som bor nord for Oslo må naturligvis begynne tidligere.

Hva med de som bor i Nord-Norge?

De som bor i Bodø og nord for polarsirkelen, følger en egen fast tidstabell hele året. Tidstabellen er basert på et døgn med 12 timers dag og 12 timers natt. Det betyr at fasten blir på 13,5 timer siden fajr er beregnet til 90 minutter før soloppgang. Bønnetidene blir som følger for hele året:

Sohoor: 04:30
Fajar: 04:45
Zohr: 13:15
Asr: 16:30
Iftar: 18:00
Maghrib: 18:15
isha: 20:00

Ellers er tidene for Norge sør for polarsirkelen følgende:

Fajar: 03:50
Zohor: 14:00
Asr: 18:00
Maghrib & isha: 21:30

Under ramadan:
Sohoor: 03:30
Iftar: 21:30

Furuset moské
Maghrib & isha: 22:10

Kristiansand
Maghrib & isha: 22:30

وإمامكم منكم